Mur berliński z czekolady. Francuski cukiernik przygotowuje słodki symbol zimnej wojny na 30. rocznicę jego upadku

Autor: Redakcja portalu iPolska24.pl, x-news.pl foto x-news
REKLAMA

Francuski cukiernik Patrick Roger pracuje nad czekoladową repliką muru berlińskiego z okazji 30. rocznicy jego upadku. Rzeźba o wysokości 2,6 metra ma 8 metrów długości i powstaje w jego cukierni w miejscowości Sceaux pod Paryżem.

Prace nad słodkim murem berlińskim trwają od miesiąca. Skończona konstrukcja zostanie zaprezentowana w centrum handlowym Faubourg Saint-Honore. Mur z czekolady przetrwa krócej niż oryginał, ponieważ ma zostać szybko rozebrany i trafi na talerzyki gości centrum handlowego.

Mur berliński wzniesiono w 1961 r. Dzielił on Republikę Federalną Niemiec i Niemiecką Republikę Demokratyczną. W języku propagandy NRD był nazywany „antyfaszystowskim wałem ochronnym”. Podczas prób przedostania się przez granicę do Berlina Zachodniego kilkaset osób zostało zabitych. Mur upadł 9 listopada 1989 r.

REKLAMA
Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA